Project 2013 recept

IBIHARAGE (Bruine bonengerecht)
Voor 6 personen:
1 blik bruine bonen
50 gram rundergehakt
3 uien
1 teen knoflook
3 eetlepels olie
1 blikje tomatenpuree
zout, peper

Bonen afgieten; fijngehakte uien en knoflook sauteren in olie tot ze glazig zijn; gehakt toedienen en 10 minuten doorgaan met bakken; bonen en tomatenpuree toevoegen en 5 minuten doorgaan met bakken. Zout en peper naar smaak toedienen en eventueel fijngehakte chilipeper.

ISOMBE (spinazie van cassavebladeren)
Voor 6 personen:
500 gram cassave bladeren (diepvries, toko)
100 ml olie (zonnebloemolie of palmolie)
2 uien
1 courgette
2 tenen knoflook
1 groene paprika
2 stronken prei
3 eetlepels pindakaas of klein blikje makreel op waterbasis
2 bouillonblokjes (groente of kip)Breng 1 liter water aan de kook. Voeg de cassavebladeren samen met de prei toe aan het kokende water. Laat dit gezamenlijk 60 minuten koken.
Voeg dan in stukjes gesneden ui, knoflook, courgette en paprika alsmede de bouillon en olie toe. Laat het geheel nog ongeveer 20 minuten koken.
Voeg dan de pindakaas toe (probeer de pindakaas gelijk te verdelen over het mengsel van groenten) of de makreel op waterbasis.
Na ongeveer 40 minuten kan het vuur uit en is de Isombe klaar.

IBITUMBURA (Oliebollen)
20 stuks:
200 gram bloem
1,5 dl melk of water
25 gram suiker
snufje vanillepoeder
10 gram gist
snufje zout
olie

Roer de gist met een beetje lauw water of lauwe melk slap. Doe de bloem in een kom, maak in het midden een kuiltje, voeg het zout, gistmengsel, vanillepoeder en een deel van de melk of van het water toe. Roeren tot een stevig beslag is ontstaan. Laat 1 uur rijzen. Maak frituurolie heet. Maak bolletjes van het gerezen beslag en laat ze in de frituurolie glijden. Bakken tot ze bruin en gaar zijn.