Project 2015 recept

Keniaans Menu               

  • Voorgerecht
    Supu ya Karoti – Ingrediënten voor 6 personen
  • 450 g winterpeen
  • 4 el olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 cm verse gember
  • 1.2 liter water
  • 3 tuinkruidenbouillon tabletten
  • 8 gram verse tijm of 2 tl gedroogde tijm
  • 1 rode ui
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 3 sjalotten

Bereiden

  • Snipper de sjalotten. Schil de winterpeen, halveer in de lengte en snijd in stukjes van ½ cm. Verhit de helft van de olie in een soeppan en voeg de sjalotten en peen toe. Bak 10 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
  • Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Snijd de gember fijn. Voeg het rasp, sap en de gember toe aan de peen. Breng het water aan de kook. Voeg het kokende water en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat 1 uur op laag vuur zachtjes koken.
  • Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Snipper de rode ui. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en fruit de tijmblaadjes 1 min. Voeg de rode ui toe en bak 2 min. Voeg de suiker toe en bak 15 min. op laag vuur tot de suiker is gekaramelliseerd. Roer regelmatig. Zet het vuur uit en laat staan.
  • Haal de pan soep van het vuur en pureer met de staafmixer egaal. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de gekaramelliseerde ui over de soepkommen en schep de soep erop.

  • Hoofdgerecht

Kuku Masala (KipMasala) – Ingrediënten voor 6 personen

  • 500 gram kip
  • 1 ui
  • ½ pot Tikka Masala saus
  • ½ liter water
  • Zout

Bereidingswijze

  • Snij kip in kleine stukjes en uien in ringen.
  • Verhit de olie en bak de stukken kip.
  • Voeg de uien toe als het bijna gaar is, en even doorroeren.
  • Voeg de Tikka Masala saus toe en water om te verdunnen.
  • Laat ze 20 minuten of zo nodig langer sudderen
  • Voeg zo nodig water bij, de saus moet iets dun zijn aan het eind, vooral als het met chapati geserveerd wordt. Voeg zout toe naar smaak.

Pilau Rijst – Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 g Basmati rijst
  • 1 stuks kardamon
  • 2 rode uien
  • 50 g diepvries erwten
  • 1 paprika in kleine stukje of repen
  • 1 tl kurkuma
  • 2 laurier bladen
  • 50 g donkere rozijnen
  • 50 g geraspte wortel
  • Olie
  • Zout

Bereidingswijze

  • Bak uien in olie , voeg rijst toe en blijf doorroerend
  • Voeg gepelde kardamon zaadjes uit elkaar gehaald, erwten, kruiden, gewassen rozijnen en wortel toe.
  • Voeg heet gekookt water toe zoals aangegeven hoeveelheid op de verpakking van de rijst
  • Kook de rijst gaar volgens voorschrift op verpakking
  • Zo nodig extra vocht afgieten en 10-15 minuten laten staan wel 1 of 2 keer omscheppen)

Alternatief- kook de rijst apart, bak de groente samen met kruiden en meng met gekookte rijst, of leg het mengsel boven de gekookte rijst.


  • Bijgerecht

Dengu ( Mungbonen) – Ingrediënten voor 6 personen

http://rubriek.nl/gezondheid/10ontgiften/3.jpg http://static.bakkerseeds.com/Media/SpecsImages/feed-mungbonen.jpg

  • 250 g mungbonen (in Toko of Turkse winkel te koop)
  • 1 grote uien
  • 6 takken verse koriander
  • 1 blokjes kip bouillon
  • 2 tomaten
  • wat olie

Bereiding

  • week de mung bonen minimaal 6 uur van te voren
  • Doe de bonen in een pan en giet er zoveel water bij dat ze net onder staan. Breng ze aan de kook en kook ze tot ze gaar zijn en het water verdampt is.

Bereidingswijze
Verhit de olie/ boter in een andere pan, doe er de ui in en fruit ze in 5 minuten goudbruin. Schep er vervolgens de tomaten blokjes door en roerbak nog 2-3 minuten, voeg wat koriander bij.
De mungbonen erdoor scheppen.
Het water erbij schenken en alles goed omscheppen. Ongeveer 10 minuten laten sudderen, eventueel overdoen op een schaal en meteen opdienen.

Bhagias ( Hapjes voor 12 mensen )

  • 500 g gele spliterwten
  • 2 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lente ui
  • 1/4 bos koriander
  • Groen peper ( optioneel )
  • 2 el zelfrijdend bloem
  • Zout
  • 1 el Komijn poeder
  • plantaardige olie om te frituren

Bereiding

  • Week de split erwten een nacht van tevoren
  • Tap het water uit de erwten en pureer grondig.
  • Maal de ui, knoflook, koriander, komijn, bloem, zout en peper apart tot een glad mengsel
  • Meng nu de gele erwten en het kruidenmengsel samen. Breng op smaak met zout.
  • Verhit de olie in een frituurpan.
  • Maak kleine ballen of platte ronde schijf van 10 cm
  •  Bak de ballen of schijfjes totdat ze een rijke bruine kleur krijgen.

Serveer als hapje of bijgerecht met een saus naar eigen smaak

Chapati
10 – 12 chapati’s

  • 1kg witte tarwe bloem
  • 500 ml warm water
  • 1½ tl zout
  • Zonnebloemolie
  • Extra bloem om te kneden en uit te rollen
  • Mix het meel met water en zout en kneed 10 minuten.
  • Maak kleine ballen en rol ze zo dun mogelijk uit
  • Bestrijk het deeg met olie
  • Rol nu het deeg op tot de rand en maak er een bolus vorm van
  • Rol ze zo daarna weer zo dun mogelijk uit
  • Verhit olie in een koekenpan (goed heet) en bak beide kanten gaar.

 

Karibu!