Project 2018 recept

Recept voor tortillas (maïs-/bloemtortilla’s)
-200 gram maïsmeel
-200 gram bloem
-1 tl zout
-80 ml olie
-300 ml warm water
Bereidingswijze voor 12 tortilla’s:
Doe het maïsmeel, de bloem en een tl. zout in een grote kom en voeg het (warme) water toe. Kneed het deeg totdat het glad en elastisch is. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol er balletjes van. Maak ze plat en maak er cirkels van 20 cm doorsnede van; snijd de randjes bij totdat ze mooi rond zijn. Dek ze af, want ze drogen snel uit. Verhit een braadpan boven matig vuur en leg een tortilla op de droge bodem. Bak beide kanten ca. 1 minuut. Draai de tortilla om en bak de eerste kant nog eens 30 seconden of totdat de tortilla begint te rijzen, zorg dat hij nog wel soepel is. Haal hem dan uit de pan.
U kunt de tortilla’s direct serveren of bewaren: stapel ze dan op elkaar en laat ze afkoelen. Zijn ze afgekoeld, wikkel ze in folie en doe ze in de koelkast of vriezer.

Recept voor salsa (pittige tomatensaus)
-4 spaanse pepers
-2 ontvelde tomaten (eventueel uit blik)
-1 ui
-2 teentjes knoflook
-2 theelepels suiker
-Scheutje azijn
-Zout, peper
Bereidingswijze voor 4 personen:
Maal de pepers fijn in een vijzel en meng ze met de fijngeprakte, ontvelde tomaten. U ontvelt tomaten gemakkelijker door ze een paar tellen in kokend water te houden.
Zout, peper, suiker en azijn worden aan de pepers en tomaten toegevoegd.
Fruit de ui en bak de uitgeknepen knoflook even mee. Als dit gebeurd is mag het tomaten-peper-mengsel erbij. Het geheel circa 15 minuten laten sudderen.
In Guatemala smeren ze dit sausje zo’n beetje overal op. Bij tortilla’s is het een noodzaak. Een overschot van het sausje kunt u in een jampotje in de koelkast bewaren.

Pollo al estilo Guatemalteco (4 personen) (gebakken kipstukjes)
– olie of boter
– 1 theelepel ongemalen korianderzaadjes
– 1 grof gesnipperde ui
– 300 g. kippedij filet in grove stukjes
Bak de korianderzaadjes kort in de hete olie of boter. Voeg vervolgens de ui toe en bak tot licht glazig. Voeg daarna de kippedij stukjes toe, blijf omroeren en bak tot ze gaar zijn in ruim 5 minuten.

Chile con verduras (4 personen) (bonenschotel)
– 1 pond bruine of zwarte bonen (pak of blik)
– verse of 1 blikje tomaten à 400 gram
– 1 groene paprika in stukjes
– 400g wortels in plakken of stukjes beetgaar gekookt
– 4 uien
– 1 Spaanse peper met (pittig) of zonder zaadjes (of sambal oelek)
– 2 tenen knoflook
– Zout (of klein stukje groentebouillontablet), afgestreken theelepel gemberpoeder of geraspt stukje verse gember, mespunt chilipoeder en/of cayennepeper, 1 theelepel komijnzaad

Indien nodig de bonen weken en gaar koken. Bonen (ook blik) afgieten.
Wortels beetgaar koken.
Komijnzaadjes kort in olie bakken.
De uien mee fruiten, samen met de fijngesneden Spaanse peper, de uitgeknepen knoflook en de groene paprikastukjes.
Daarna met gember, chilipoeder, zout en peper op smaak brengen.
Blik tomaten + de bonen + de wortelstukjes in de pan doen.
Alles goed verwarmen (niet meer koken).

Olgietta’s plátanos (gebakken banaanstukjes) (4 personen)
– 1 rijpe bakbanaan (met gele of zwarte huid) in plakken van 1/2 cm gesneden
– olie
Bak de plakken banaan aan beide kanten in enkele minuten licht bruin.

Camote en dulce (10 personen ) (zoete aardappel met kaneel/suikersaus)
– 3 hele zoete aardappelen
– 125 bruine suiker
– 6 kruidnagels
– 2 gram paprika
– 2 gram zwarte peper
– 1 kaneelstokje
– 2 kopjes water

Schil de zoete aardappelen en snij in middelgrote, gelijke stukken.
Kook de suiker met de pepers, kaneel in het water gedurende 30 minuten of tot een siroop ontstaat .
Bak de zoete aardappel nog 30 minuten zachtjes in deze siroop en serveer.