Project 2017

Solidariteitsmaaltijd Nuenen 2017

Nuenen steunt kinderen met een verstandelijke beperking in Ghana

Wanneer: vrijdag 7 april 
PLaats: 
Kerkelijk centrum de Regenboog te Nuenen 
Tijd: 
18.00 uur
Entreeprijs: € 7,-

► Foto’s maaltijd 2017 (Petra van Laarhoven)
►  Foto’s project
►  Recept


Ghana is een mooi, tropisch land in West-Afrika.
Er wonen zo’n 22 miljoen mensen op een oppervlakte van 7 x Nederland.
De bevolking is voor een belangrijk deel christelijk. Het noorden is meer islamitisch.Ghana is ook een stabiel en democratisch land, waar Engels de belangrijkste spreektaal is. Veel jonge mensen uit Europa komen voor een tijdje als vrijwilliger werken in Ghana. De Ghanezen zijn vrolijk en gastvrij. De familie en tradities zijn heel belangrijk.Ghana heeft ook een andere kant: het is een arm land, een ontwikkelingsland dat hard moet knokken om vooruit te komen. Landbouw is een belangrijke bron van voedsel en inkomen. Er zijn weinig publieke en zorgvoorzieningen. Men is gewend aan een cultuur van beperkte mogelijkheden en overleven.Kinderen met een verstandelijke beperking passen niet in dit klimaat van overleven: zij hebben veel zorg en aandacht nodig, kunnen niet naar school, zijn handenbinders en hun vraag wordt niet makkelijk verstaan. Op straat zie je nauwelijks kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Ze leven meer op de achtergrond, uit het zicht, in afhankelijkheid van volwassenen en soms leiden zij een onveilig leven. Er is heel weinig zorg en ondersteuning beschikbaar voor deze kinderen. Vanuit het buitenland zetten missie en kerken en kleine, goede doelen zich soms in voor deze kinderen en volwassenen.

Op verzoek van een Ghanese diaken, mevr. Margaret Adutwumwaa, zijn Henny en Jaap Matser zich sinds 2006 met een groeiende groep vrijwilligers vanuit Nuenen gaan inzetten voor 10-15 kinderen met een beperking in Offinso. Offinso is een klein stadje in de Ashanti regio in het zuiden van Ghana. Vanuit twee partnerstichtingen is een intensieve samenwerking opgezet: Stichting Rising Stars in Nuenen en NGO Kings and Queens in Offinso.

Gekozen is voor de ontwikkeling van een kleinschalige zorg-boerderij in een nieuwe woonwijk. Een geweldige uitdaging en misschien ook een voorbeeldproject dat nagevolgd kan worden. Daarnaast stimuleert Rising Stars ook dat gehandicapte kinderen thuis ondersteuning krijgen.

En nu in 2017 is de zorgboerderij al een heel eind in ontwikkeling gekomen: 12 kinderen en jongeren wonen in een nieuwe, ruime woonvoorziening met ondersteuning van 4 Ghanese begeleiders. Regelmatig komen vrijwilligers uit het buitenland een handje helpen. De kinderen krijgen wat onderwijs op maat aangeboden, hebben een actief dagprogramma èn helpen – zo mogelijk – mee in de huishouding en de boerderij.

Langzaam maar zeker komt de inkomenverwervende boerderij ook van de grond: er worden maïs en bonen geoogst, mango’s en bakbananen.
Water wordt uit de bodem opgepompt. In 2016 is de varkensboerderij met 4 schuren voor 500 varkens gereed gekomen. Eén kippenren met 150 kippen draait al als proef. Er werken 2 Ghanese boeren in de boerderij. In 2017 en 2018 wordt een kippenboerderij met 3 schuren voor in totaal 6.000 Nederlandse kippen gebouwd. Hiervoor worden opnieuw donateurs en fondsen geworven. De boerderij zelf begint nu ook voedsel en wat inkomen uit verkoop te leveren. In 2019 verwachten we de omslag naar zelfvoorziening te kunnen bereiken.
In de praktijk blijkt de ontwikkeling van zo’n zorgboerderij minder makkelijk dan bedacht en verwacht: er zijn flinke cultuurverschillen tussen de twee partnerstichtingen uit Ghana en Nederland; de Ghanese begeleiders hebben geen professionele zorgopleiding genoten, want die bestaat niet in Ghana; de Ghanese economie kent een inflatie van minimaal 15 % per jaar; de koopkracht in Ghana is heel zwak en valt soms helemaal weg; er is regelmatig verloop in het team begeleiders; de financiële ondersteuning vanuit Nederland is wezenlijk van belang, maar natuurlijk tijdelijk….

Daarom zijn wij van Rising Stars geweldig blij met de ondersteuning die we vanuit de Nuenense gemeenschap jaarlijks krijgen en dit jaar 2017 wordt die helemaal bijzonder: de opbrengst van de Solidariteitsmaaltijd èn een belangrijk deel van de opbrengst van de Nuenense Samen Verder collecte rondom Pasen komen beschikbaar voor de Zorgboerderij Kings and Queens in Offinso! Deze steun levert een forse investering op in dit kleinschalige project en – net zo belangrijk – wordt in Ghana ervaren als erkenning van het recht van kinderen met een beperking op een veilig bestaan en kansen om hun mogelijkheden te ontplooïen.

Namens Stichting Rising Stars Nuenen,
Jaap en Henny Matser, Liesbeth Deckers en Léon Driessen.
www.rising-stars.nl    Email: info@rising-stars.nl
▲ naar boven